Privat sjukvårdsförsäkring

För de som upplever det som svårt att få en tidsbokning eller att det är långa väntetider på behandling inom landstingets vård så kan en privat sjukvårdsförsäkring vara ett alternativ. En sådan försäkring kan man köpa på egen hand eller teckna via arbetsgivare och fackförbund. Kostnaden och vad som ingår varierar mellan olika bolag och utifrån försäkringstagarens individuella behov. Variationen är även stor mellan olika slags ersättningar för logi, resekostnader eller om antal dagars väntetid inte uppfylls enligt den garanti som ges. En privat sjukvårdsförsäkring kan minska sjukfrånvaro men också minska risken att bli sjuk genom diverse olika tjänster för förebyggande hälsa.

Privat sjukvårdsförsäkring för snabbare vård

Privat sjukvårdsförsäkring kan ge snabbare vård

Vi vet alla hur jobbigt det kan vara att ibland behöva vänta på att få en tid hos en läkare. Det kan handla om flera tjänster inom sjukvården som rådgivning, tidbokning, behandling eller operation. Med en privat sjukvårdsförsäkring blir ofta väntetiden kortare och man kan få ersättning för kostnader av läkemedel och eftervård. En snabbare väg till vården kan kännas lockande bland annat för dem som känner att köerna ofta är långa. Även för personer med eget företag utan några anställda, kan denna möjlighet vara en mycket viktig trygghet för att kunna undvika stora kostnader i samband med sjukdom eller olycka.

Innan du köper en privat sjukvårdsförsäkring på egen hand kan det vara värt att kolla upp ifall du kan teckna en via din arbetsgivare för en billigare kostnad. Ett sådant avtal kan också finnas tillgängligt inom en gruppförsäkring genom en del fackförbund eller branschorganisationer. Inför tecknandet av en försäkring lämnas en hälsodeklaration med uppgifter om bland annat sjukdomshistorik, rökning m.m. Uppgifterna som lämnas samt ålder på försäkringstagaren kan påverka kostnaden för avtalet. Det går också att få en skräddarsydd försäkring genom olika tillägg och med hjälp av att välja bort vissa delar. På så sätt kan man hålla nere kostnaden samtidigt som du täcker ditt eget individuella behov.

Viktiga saker att tänka på med privat sjukförsäkring

Det kan vara värt att jämföra avtal mellan olika banker och bolag, både vad gäller kostnader men även i fråga om vad som ingår. En privat sjukvårdsförsäkring kan kosta allt ifrån strax under tusenlappen till flera tusen per år. Skillnaderna kan vara ganska stora och det gäller att grundligt jämföra så att man täcker alla tänkta behov till rätt kostnad. Det är även viktigt att ta reda på vad som inte ingår i avtalet och det kan till exempel vara idrottsskador, akutsjukvård, tandvård etc. Förutom att få hjälp vid sjukdom kan försäkringar också erbjuda förebyggande tjänster så att du håller dig frisk.

Det är även stora skillnader mellan bolagen för vad som är snabb tillgång till vård inom en privat sjukvårdsförsäkring. Hos en del företag får du snabb hjälp med rådgivning eller tidbokning medan andra erbjuder behandling eller operation inom en viss tid. I de fall som den garanterade väntetiden inte kan hållas så utbetalas ersättning för varje extra dag som tillkommer. Denna ersättning kan variera kraftigt och det kan även finnas ett maxbelopp för olika slags ersättningar, för exempelvis logi och resekostnader.

En trygghet för minskad sjukfrånvaro

För personer som inte är nöjda med vården inom landstinget eller som är trötta på långa väntetider så finns det möjlighet att teckna en privat sjukvårdsförsäkring för snabbare hjälp inom den privata vården. En privat sjukvårdsförsäkring kan vara en trygghet och ett gott stöd för att hålla nere din sjukfrånvaro. Då priset för en försäkring kan variera mycket mellan olika företag är det viktigt att jämföra prisskillnaderna och vad som ingår. Ett bra avtal ger snabb kontakt med vården i form av rådgivning, tidbokning eller behandling. Glöm inte att läsa det finstilta och undersöka om försäkringen även ger förebyggande friskvård som exempelvis samtalsstöd eller tillgång till hälsoprogram och hälsotester samt goda möjligheter till rehabilitering för att komma tillbaka till arbetslivet.